Letní scéna 3Kino

Milí přátelé kultury a umění,

srdečně vás zveme do letního kina, a to hned na několika místech v Praze: nejen na letní scéně na nádvoří Clam-Gallasova paláce, ale také na Mariánském náměstí a v Heroldových sadech. Na srpen jsme pro Vás v secesní pasáži domu U Nováků (Vodičkova 30) připravili výstavu Miloše J. Kohouta nazvanou Když květiny uvadnou. Čekají Vás velkoformátová díla netradičních rozměrů s interaktivní hrou se zrcadlem talentovaného v netradičních suterénních prostorách. Chystá se také speciální večer se vzpomínkou na Karla Kryla.

Přijďte navštívit Pop Art prodejní výstavu plnou novinek – v prostorách galerie 3Kino ArtPasáž jsme pro Vás nově s letní otevírací dobou: po-út 10:00 až 14:00, st-čt 15:00 až 19:00. V nabídce najdete tisky a fotografie z limitovaných edic. Čekají na vás Andy Warhol, Keith Haring, Basquiat, Jaromír 99, Tereza z Davle, knižní publikace nakladatelství Taschen a leccos dalšího. 


3Kino LETNÍ SCÉNA / Clam-Gallasův palác

V Clam-Gallasově paláci můžete zažít projekce nevšedních filmů s hudebním doprovodným programem “Čekání na tmu” a výtečným vínem z Vinařství Záviška Esposito. V rámci letního kina na nádvoří Clam-Gallasova paláce (Husova 20, Praha 1) díky spolupráci s DAS FILMFEST uvedeme v srpnu také filmy z německojazyčné produkce. 

Ze srpnové filmové nabídky:

Gerhard Richter Painting | režie: Corinna Belz, Německo, 2011, 97 min; Dokumentární

Stanko | režie: Rasťo Boroš, Slovensko, 2016, 79 min;  Drama / Road movie

Jakub lhář | režie: Frank Beyer, Východní Německo / Československo, 1974, 100 min; Drama / Komedie / Válečný

Bratříček Karel | režie: Krystyna Krauze, Česko / Polsko, 2016, 79 min; Dokumentární

 

Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST otevírá už od roku 2006 každý říjen filmovou festivalovou sezonu. Pravidelně přináší výběr těch nejaktuálnějších snímků z Německa, Rakouska a Švýcarska. Právě ve spolupráci s organizátory festivalu, jimiž jsou Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum a Švýcarské velvyslanectví, uvádíme v srpnu filmy z německojazyčné produkce.

Díky spolupráci s Polským institutem vás v srpnu čeká i jeden film z polské produkce.

PROGRAM SRPEN 2024


Čtvrtek 1. 8.

20:00 Čekání na tmu: R@do #heartcorepunk

21:30 Letní kino: Gerhard Richter Painting

režie: Corinna Belz, Německo, 2011, 97 min; Dokumentární

Film “Gerhard Richter Painting” od režisérky Corinny Belz nabízí intimní pohled do ateliéru významného umělce Gerharda Richtera, jednoho z nejdražších žijících malířů, během tvorby velkých abstraktních obrazů v roce 2009. Snímek detailně zachycuje Richterův tvůrčí proces – malování, pozorování, hodnocení, přepracovávání a někdy i ničení a začínání od začátku. Gerhard Richter Painting je naléhavým portrétem umělce při práci a fascinujícím filmem o schopnosti vidět.

(Kde: Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1)


Pátek 2. 8.

Předfilm: Messestraße Elf MSF

21:00 Letní silent kino na Mariánském náměstí: Město 44 

režie: Jan Komasa, Polsko, 2014, 127 min; Drama / Historický / Romantický / Válečný

“Město 44” vypráví příběhy mladých lidí ve Varšavě roku 1944, kdy čelí německé okupaci. Mladí Poláci se zapojují do odboje, vidí to jako vlasteneckou povinnost i dobrodružství. Flirtují a plánují, aniž by tušili, že blížící léto bude jejich největší zkouškou. 1. srpna 1944 začíná povstání vedené Zemskou armádou. Hrdinové pod vedením Kobry se stávají součástí odvážného oddílu, zažívají hrdinství, krutost i zradu. Dějiny jim přinesou krvavou lekci v dospívání. Film uvádíme ve spolupráci s Polským institutem v Praze.

(Kde: Mariánské náměstí, Praha 1)


Pondělí 5. 8.

19:00

Vernisáž 

Miloš J. Kohout: Když květiny uvadnou

Umění není vždy snadné. Někdy je to bouře, která vás přemůže a zanechá ve vás jizvy a pocit, že už nevíte, co je jisté a co ne. Ale v bouři není všechno špatné: blesky jsou krásné, hromy otřásají tvým srdcem. A za vším tím hlukem je mír a pak následuje ticho.

Mnohdy emotivní, lidské, ba i politické a vždy úderné dílo Miloše J. Kohouta nás vtahuje do jeho duše. Velký formát, nerovná plátna, bojující proti čtvercovým pravidlům rámů, nás nutí přehodnotit perspektivu, když agresivně zabírají naše zorné pole. Neznámé postavy, které maluje, jsou monstra, kterým čelíme každý den, uvnitř i vně nás samých. Živé, znepokojivé a děsivé postavy jsou zde v dialogu s vámi. Cílem je udržet diváka na hraně, což není vždy pohodlné a uklidňující, i když je to tak krásné a naplňující. – Takto popsala díla Miloše J. Kohouta italská kurátorka umění Gaia Visentin. 

Výstavu uvede Tereza Herz Pokorná.

(Kde: 3Kino ArtPasáž)


Středa 7. 8.

21:30 Letní kino Heroldovy sady: Okupace 

režie: Michal Nohejl, Česko, 2021, 98 min; Alternativní

Jedna noc, jeden bar. Ospalý večírek herců naruší opilý ruský důstojník, který chce prodat benzín. Obchod se zvrhne v závody v pití vodky, zatímco Rus se baví zbabělostí přítomných mužů. Atmosféra houstne, charaktery se lámou a Rus nakonec vytáhne zbraň. Večírek se rozjíždí víc, než je osazenstvu milé, a hra se mění v past. Hrdinové se stanou zbabělci a zbabělci hrdiny, a z baru vede jen jediná cesta: revoluce! Po této noci nikdo nezůstane stejný.

(Kde: Heroldovy sady, Praha 10)


Sobota 10. 8.

20:00 Čekání na tmu: Hynek Tomm

21:30 Letní kino: Stanko

režie: Rasťo Boroš, Slovensko, 2016, 79 min; Drama / Road Movie

Stanko roky přežívá na italských farmách, až se ocitne v situaci, kdy mu už nikdo nechce půjčit peníze. Od bývalého chlebodárce Paola dostane poslední šanci: převézt dívku ze Slovenska do Itálie. Stanko netuší, co dívku čeká, a je odhodlán úkol splnit, aby alespoň jednou v životě udělal něco pořádně. Cesta se však zkomplikuje a Stanko se s dívkou spřátelí. Tento tragikomický road movie příběh ze současnosti, inspirovaný životy reálných lidí, se dotýká obchodu s dívkami, ale hlavně vypráví o přátelství mezi dvěma lidmi z okraje společnosti.

(Kde: Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1)


Středa 14. 8.

21:30 Letní kino Heroldovy sady: Prvok, Šampón, Tečka a Karel

režie: Patrik Hartl, Česko, 2021, 118 min;  Komedie / Drama

V příběhu “Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla” si čtyři kamarádi ve středním věku přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. Rozhodnou se řešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Zjišťují, co znamená být opravdový chlap, jak zabránit ztrátě ideálů a snů. Pokouší se najít odvahu udělat něco bláznivého jako v mládí nebo aspoň vždy říkat, co si opravdu myslí. Kdo splní úkol, není sráč.

(Kde: Heroldovy sady, Praha 10 )


Čtvrtek 15. 8. 

20:30 Čekání na tmu: Lukáš Žáček

21:30 Letní kino: Jakub lhář

režie: Frank Beyer, Východní Německo / Československo, 1974, 100 min; Drama / Komedie / Válečný

Tragický příběh z let druhé světové války, situovaný do prostředí židovského ghetta, inspirovaný především vyprávěním otce Jurka Beckera, autora scénáře. Hrdina filmu Jakub Heym přináší naději na život lidem, kteří již čekali na smrt. Rozšiřuje totiž vymyšlené zprávy o postupu sovětské armády. Pro tuto klamnou naději se stal lhářem, jen proto sehrál svou roli až do konce. Představitel Jakuba, Vlastimil Brodský, získal na XXV. MFF v Berlíně 1975 Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon. Snímek byl nominovaný na Oscara jako nejlepší neanglicky mluvený film.

(Kde: Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1)


Sobota 17. 8.

19:30 Čekání na tmu: Monika Sonk

20:30 Vzpomínka na Karla Kryla 

– vystoupení písničkářů: Sunbeam, Vlčák, Roman Hampacher, Martina von W a další

21:30 Letní kino: Bratříček Karel

režie: Krystyna Krauze, Česko, Polsko, 2016, 79 min; Dokumentární

Král českého protestsongu Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem protestů proti okupaci, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. 

Snímek uvádíme jako připomínku událostí ze srpna 1968. Píseň Bratříčku, zavírej vrátka vznikla spontánně v reakci na invazi vojsk Varšavské smlouvy a Karlu Krylovi zajistila místo mezi legendami české hudby.

(Kde: Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1)

Změna programu vyhrazena.

www.3kino.cz

www.dasfilmfest.cz/cs

www.letnaky.cz