Známý překladatel Andrzej Jagodzińský v Praze! Dvoudenní setkání – Josef Škvorecký a Marek Hłasko

Pátek 25. 10.

Známý překladatel Andrzej Jagodzińský v Praze!

Zvlášť Vás chceme upozornit na výjimečnou akci: Dvoudenní setkání – Josef Škvorecký a Marek Hłasko – spisovatelé, emigranti a milovníci kultury (diskuze s dalšími hosty na které navazují projekce filmů) 

17:00

Setkání s překladatelem Andrzejem Jagodzińským 
Diskuze s hosty: Andrzej Jagodziński, Petr Pithart a Marzena Ewa Krajewska, 

Moderuje novinář Petr Schwarz.

diskuze bude probíhat v ČJ

Registrovat se můžete na emailu: kristyna.kriz@3kino.cz

(3Kino ArtPasáž, Vodičkova 30)


Následuje projekce filmu v 18:00

Legenda Emöke

Drama / Romantický, Česko, režie: Vojtěch Štursa, 1998, 64 min.

Milostná novela Legenda Emöke od Josefa Škvoreckého se stala kultovním dílem generace 60. let díky své křehkosti a meditativnímu stylu. Na filmové zpracování však čekala až do 90. let, kdy se režisér Vojtěch Štursa odvážil adaptace. Obsazení Viktora Preisse a Miroslava Donutila do rolí rivalů přineslo skvělé výkony, zatímco plavovlasá slovenská herečka Ingrid Timková překvapila jako Emöke. Škvorecký byl s adaptací velmi spokojen.


po krátké přestávce následuje film

19:15

Setkání v Praze, s vraždou 
Krimi, Česko, 2008, 92 min
Režie: Jitka Němcová
…nebo se sebevraždou? Jak sešel ze světa muž s temnou minulostí? Detektivní příběh podle románu Z. Salivarové a J. Škvoreckého vypráví o starých, ale nepromlčitelných zločinech, o odplatě, která nečekala na soud, o spravedlnosti, které se dostalo zadost nejednoznačnou cestou – a také o etice a vlastním svědomí.
Filmové zpracování je plné českých hereckých hvězd: hrají Pavel Liška, Iva Janžurová, Jiří Menzel, Jan Tříska, Pavel Landovský a další.



Sobota 26. 10.

17:00 

diskuze na téma Marek Hłasko

Marzena Ewa Krajewska, Jindřich Vacek, Andrzej Jagodiński

Diskuze o osudech exilových spisovatelů a porovnání legendy Marka Hlaska v Polsku s legendou Josefa Škvoreckého v Česku. 

Moderuje novinář Petr Schwarz.


Následuje projekce filmu v 18:00

Marek Hłasko bez mýtů

Dokumentární, Polsko, 1994, režie: Hanna Etemadi, 31 min.

Život slavného polského spisovatele Marka Hłaska a jeho životní cestu bez idealizace, jak napovídá samotný název, tedy “bez mýtů.” Film nabízí pohled na Hłaska z různých perspektiv, přičemž využívá vzpomínek lidí, kteří ho znali, a archivních materiálů.

V originálním znění s CZ titulky.


po krátké přestávce následuje film

19:15

Smyčka (Pętla)

Drama, Polsko, 1957, režie: Wojciech Jerzy Has, 96 min. 

Film sleduje Kubu Kowalského (Gustaw Holoubek), který bojuje s alkoholismem. Jeho přítelkyně Krysia (Aleksandra Śląska) se mu snaží pomoci a věří, že společná návštěva kliniky by ho mohla zbavit závislosti. Kuba musí zůstat střízlivý, než se Krysia vrátí z práce, ale čekání doma ho přemáhá. Přátelské telefonáty, místo aby ho podpořily, ho jen dráždí. Nakonec Kuba podlehne a odchází z bytu, což ho vede na depresivní pouť šedými, bezútěšnými ulicemi, symbolizujícími jeho zničený život.

V originálním znění s CZ titulky.